Manufactuur Cultuur is een platform voor talentvolle cultuurmakers.

Wat?

Fort V-isions is een jaarlijks terugkerend cultuurfestival waarbij opkomend artistiek talent een podium wordt aangeboden en verfrissende inzichten op cultuur en samenleving worden losgelaten. Dit jaar heeft het festival plaats op 20 mei 2018. Bekijk hier enkele sfeerbeelden >

Waarom?

Fort V-isions is ontstaan vanuit een passie voor cultuur en als reactie op het huidige economisch klimaat waarin vooral jonge cultuurmakers het moeilijker hebben om zich te tonen. Veel creativiteit dreigt verloren te gaan en dit in een tijd waarin alternatieve, prikkelende visies op onze cultuur en samenleving meer dan ooit nodig zijn. Visies die gedeelde waarden en normen vanuit een ander perspectief bekijken en een houvast bieden binnen andere levensdomeinen.

Naast haar maatschappelijke en culturele relevantie ambieert Fort V-isions zich binnen afzienbare tijd te ontwikkelen tot een culturele trekpleister in de Zuidrand van Antwerpen. Hierdoor wordt de aantrekkingskracht van deze regio verhoogd voor inwoners, investeerders, toeristen en nieuw creatief talent. (www.toerismezuidrand.be).

Wie?

Fort V-isions is een concept van Manufactuur Cultuur, een vzw die evenementen organiseert gericht op cultuurbeleving.

Portfolio Manufactuur Cultuur
“Edegem in ’t donker” (2017): Cultureel evenement rond film in openlucht, graffiti en muziek.
Sfeerbeelden Edegem in ‘t Donker – editie 2017 bekijken >

Met Fort V-isions staat Edegem, in het kader van Fortengordel 2018, stil bij het einde van WO.1. In opdracht van gemeente Edegem en Provincie Antwerpen wordt een dag georganiseerd waarin zowel de hoop als de wanhoop die het einde van de Grote Oorlog met zich meebracht wordt uitgedrukt.

Hoe?

Bezoekers worden op een laagdrempelige maar kwaliteitsvolle manier ondergedompeld in een “cultureel visioen”. Een vrijplaats waar alles mogelijk is en creatieve vrijheid de drijvende kracht is. Vertrouwde grenzen worden afgetast en horizonten verbreed.

Evaluatie Fortengordel 2017 (obv enquête provincie Antwerpen)

 • 12.000 bezoekers
 • Een divers publiek
 • Een groot deel kwam voor het eerst, wat een groot potentieel vormt naar 2018
 • De algemene tevredenheid was zeer hoog en een groot deel (85%) van de bezoekers komt terug in 2018, voor een ander fort en de gezellige sfeer.

Op 20/05/2018 in het binnenfort van Fort 5. De indrukwekkende en statige architectuur, vormt de ideale omgeving voor een authentieke, gezellige totaalbeleving.

 

Programma 2018 | Inkom = GRATIS!

 • Een voorstelling rond het leven in een gemeente tijdens WO.I, gebracht a.h.v. verhalende muziek en vertellers. In samenwerking met Simon Van Hoecke (professor aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en 1ste solist trompet bij het Filharmonisch orkest van Luxemburg)
 • In de gangen van het fort kan je hedendaagse kunst ontdekken. Met de bezielde medewerking van KUNSTWERK. KUNSTWERK biedt een symbiose van invloeden, disciplines en energie in confrontatie met en geïnspireerd door de omgeving van het fort.
 • Het jonge talentvolle Robbe Willems Trio brengt oudere, swingende jazzmuziek wat meteen ook de sfeer uit het begin van de 20ste eeuw oproept.
 • De klacht van de Vrede”, één van de vroegste pacifistische teksten, geschreven door Erasmus in 1514. Dit werk vormt de basis van een schaduwspel.
 • De gidsen van Fort 5 tonen u met plezier de verborgen geheimen van hun fort. Deze rondleidingen worden eveneens aangeboden met een ontbijt- of lunchformule.
  Restaurant La Rosa (gequoteerd in Michelin en Gault&Millau) brengt streetfood van hoog niveau.
  Hier kan je tickets voor rondleiding + ontbijt / brunch reserveren >

Uren: 

9.15 – 14.00: historische rondleidingen met ontbijt/lunch – reserveer je tickets hier – http://www.edegem.be/tickets
14.30 – 15.30: optreden MaZLov
16.00 – 16.30: schaduwspel voor kinderen
17.00 – 18.00: Robbe Willems Trio
17.00 – 17.30: schaduwspel voor kinderen
21.00 – 22.15: verhalende muziek gebracht door een orkest o.l.v. van Simon Van Hoecke, met vertellers
22.15 – 00.00: gezellig napraten aan de bar

Presentatie: Geert Hunaerts

Ook sfeer is bepalend voor dit festival:

 • Teksten, gedichten en cartoons aan de wanden van het binnenfort
 • Aangepaste verlichting en honderden klaproosjes worden opgehangen
 • Gezellige hoekjes worden gecreëerd in de schaduw van imposante muren en nissen.