Manufactuur Cultuur is een platform voor talentvolle cultuurmakers.

Wat doet Manufactuur Cultuur?

Manufactuur Cultuur is een organisatie die cultuur onder de mensen wil brengen. Wij willen alle mensen vooral laten genieten door cultuur in een breed kader en in een ongewone, verrassende setting aan te bieden.

Dit idee is initieel ontstaan vanuit bezorgdheid. De overheid is, door omstandigheden, niet langer de belangrijkste “partner in crime” van onze cultuursector. Vooral kleinere cultuurmakers hebben het moeilijk en moeten soms omwille van financiële redenen stoppen. Veel creativiteit dreigt zo verloren te gaan.

Daarom heeft Manufactuur Cultuur als doel die kleine, creatieve bolwerken een platform te bieden en financieel te ondersteunen. Ons concept laat mensen, jong en oud, elk jaar op een ludieke en vooral unieke wijze proeven van diverse kunstdisciplines op educatief en professioneel niveau. Bijgevolg wordt interesse voor cultuur gestimuleerd en zowel actieve als receptieve cultuurparticipatie bevorderd.

Wij beogen een ongedwongen festivalsfeer met o.a foodtrucks, bars, decors, cultuur gerelateerde animatie waarbij deelnemende kunstenaars en andere cultuurmakers binnen ons concept totale creatieve vrijheid hebben de bezoekers te verwonderen. Zeg maar een cultureel “Neverland ” te creëren.

Gedurende de komende jaren wil Manufactuur Cultuur, naast dit festival, meerdere evenementen initiëren en realiseren die gestoeld zijn op diverse uitingsvormen van kunst. Zodoende kunnen we blijven investeren in cultuur.

Wie is Manufactuur Cultuur?

Mijn naam is Bram Van Broeckhoven, geboren en getogen in Edegem, getrouwd met Ines Van der Kuylen en vader van drie kleine kinderen, Norah, Pippa en Dex. Twee jaar geleden heb ik beslist een vaag idee, waarmee ik al geruime tijd rondliep, te ontplooien. Een idee dat ontstaan is vanuit mijn passie voor kunsten en gestoeld is op twee bedenkingen:

De afgelopen jaren heeft de cultuursector enkele rake klappen gekregen. De overheid is, door omstandigheden, niet langer de belangrijkste “partner in crime” van onze cultuursector. Vooral beginnende cultuurmakers hebben het moeilijk en moeten soms omwille van financiële redenen stoppen. Veel creativiteit dreigt zo verloren te gaan. Bijgevolg zal er meer moeten worden gefinancierd d.m.v. particuliere initiatieven en mecenaat. Wij willen vooral een platform zijn voor jonge talenten die aan het begin van hun artistieke carrière staan.

De bal ging al snel aan het rollen maar na enkele weken bleek dat ik dit onmogelijk alleen kon bolwerken. En dan zijn er vrienden … Samen hebben we VZW Manufactuur Cultuur opgericht:

  • Ikzelf houd me vooral bezig met het cultuur inhoudelijke aspect
  • Ines Van der Kuylen staat, vanuit haar jarenlange ervaring als maatschappelijk werker, in voor de financiën en de juridische aspecten.
  • Hans Martens is, als expert bij kunst- en antiekveilingen Jordaens NV en organisator van evenementen voor KSA Boechout, van alle markten thuis.
  • Kristof Hendrickx is mede verantwoordelijk voor planning, logistiek en marketing. Dit eveneens vanuit zijn professionele actviteiten als logistiek manager.

Manufactuur Cultuur is een dynamische, ambitieuze organisatie geworden. Het aantal mensen dat in ons concept gelooft en zich geëngageerd wilt inzetten groeit. Zo kunnen we blijven investeren in cultuur.

Edegem in ‘t Donker was ons eerste event in 2017 en kende een groot succes. We zijn er zeker van dat dit met Fort V-isions ook zo zal zijn op 20 mei 2018.

Nite at the Fortress
Laat je voor slechts €25 onderdompelen in een totaalervaring. En dit binnen de sfeervolle aankleding van het imposante binnenfort. Voor dit wederkerend concept selecteren we voor u een filmparel dat vergezeld wordt met met een beertastingen foodpairing.

4 november 2018: Halloween Movie Night: ‘The Witch’

Fort V-isions is een jaarlijks terugkerend cultuurfestival waarbij opkomend artistiek talent een podium wordt aangeboden en verfrissende inzichten op cultuur en samenleving worden losgelaten. Dit jaar heeft het festival plaats op 20 mei 2018. Bekijk hier enkele sfeerbeelden 

Edegem in het Donker was het eerste event van Manufactuur Cultuur op 5 en 6 augustus 2017. Het event had plaats op het terrein van Scouts 85ste Elsdonk, Parklaan 161 te Edegem.

Sfeerbeelden bekijken?