Manufactuur Cultuur is een platform voor talentvolle cultuurmakers.

Programma zaterdag 5 augustus | Deuren open om 15.00 uur

Somebody called me Sebastiaan
16:30 > 17:30 (soundcheck om 16.00 u)

Acht maanden in de tijd, reizen als middel om muziek te schrijven. Met de fiets, de bus en als belangrijkste levensmiddel; de gitaar. Een singer‐songwriter in zijn verhaal. Een collage van dat wat er was, wat er speelde en waar het pad naartoe leidde. Geflankeerd met zijn gitaar zoekt Sebastiaan een manier om zo eerlijk mogelijk mijmeringen, gedachten en beelden van zijn reis te vertellen. Somebody Called Me Sebastiaan is een levenslustig project rond een spontane  zoektocht.

Ensemble Eolienne
18:30 > 20:30

Van Mozart tot Nell: de geslaagde mix tussen pop en klassiek: ontroering, romantiek, passie en poëzie – veel bekende muziek voor u in een frisse voorstelling gebracht, een feest om naar te luisteren of een mooie voorzet om heerlijk weg te dromen.

Stefan Willems en Nel Swerts treden op met het programma “Van Mozart tot Nell” dat reeds vele mensen heeft aangesproken. Gekende melodieën en mooie attractieve muziek wisselen elkaar af, en worden aan u voorgesteld.

Nel Swerts, pianiste en zangeres, trad als soliste ondermeer op met het orkest van Stefan Willems, violist en dirigent. Ze gaven concerten in het Verre Oosten en Europa en maken deel uit van het Ensemble Eolienne.

Zij brachten verschillende cd’s uit die meerdere onderscheidingen kregen of werden opgenomen in de playlist van enkele radiostations.

Voor het optreden “Van Mozart tot Nell” werd een selectie gemaakt uit de Europese klassieke literatuur, gaande van klassiek tot bewerkingen van populaire songs.

Street Artist Dims

Anonimiteit is een must binnen de street art. “Dims” is het pseudoniem van de jonge, internationaal gerenommeerde street artist die op Edegem in ’t donker live te bewonderen zal zijn. Alvast een voorsmaakje.

Workshops

Op zaterdag én zondag organiseert Asjemenu voor Edegem in ’t donker 3 workshops voor kinderen. Professionele docenten brengen kinderen en jongeren in contact met theater, improvisatie en zelf verhalen verzinnen. Inschrijvingen en het volledige programma te vinden onder “Workshops”.

The Wizard of Oz
21:30 > 23:30

The Wizard of Oz is een Amerikaanse fantasyfilm uit 1939, gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van L. Frank Baum. De film is geregisseerd door Victor Fleming. Hoofdrollen worden vertolkt door Judy Garland (Dorothy), Ray Bolger (de vogelverschrikker), Jack Haley (de tinnen man), Bert Lahr (de leeuw) en Frank Morgan (de tovenaar van Oz). Een klassieker, een cultfilm die je moet gezien hebben. Edgem in ’t donker zorgt voor de ideale omstandigheden: in openlucht, in het donker, op een gigantisch scherm, met een drankje en popcorn of ijspralines in de hand.

Afterparty
00:00 > 3:00

Na de film duiken we de nacht in onder begeleiding van Charlie Chocolate. Deze Antwerpse dj is een graag geziene performer binnen het artistieke uitgaansleven. O.a. een set tijdens de vernissage van de tentoonstelling “Energy Flash” in het MuHKA behoort tot één van zijn meest spraakmakende wapenfeiten. Associaties: housy, soul en eclectisch.

Programma zondag 6 augustus | Deuren open om 14.00 uur

Be Irving
14:30 > 16:00

Wat Poppunt over ons schreef, vinden we zelf, een mooie omschrijving van wat we brengen: “Balancing between folk & electronics, Be Irving is a spanking new pop band. Combining acoustic instruments with laptops and samplers, and adding beautiful vocals on top, this three-­‐piece has found itself a nice & fresh sound. It’s hard to find comparisons, but there are definitely similarities to acts like the xx, Beach House, Sparklehorse or the now defunct Belgian band Rumplestitchkin. Lovely stuff.”

Toby Jacobs
16:30 > 17:30

Toby Jacobs is vooral bekend van zijn indrukwekkende pianorecitals met eigen nummers en mash-ups van bekende popnummers op onder meer de Antwerpse Meir. Deze jonge muzikant heeft o.a. met een eigen nummer deelgenomen aan de internationale wedstrijd “Feeling The Street”. Hierin moest hij het opnemen tegen 246 artiesten uit 20 verschillende landen. Hij won deze wedstrijd en wordt beschouwd als één van de beste straatmuzikanten ter wereld.

Dreessen-Baerts collective
17:30 > 20:30

De Dreessen-Baerts collective is het geesteskind van drummer Gert-Jan Dreessen (BE) en saxofonist Lennert Baerts. Zij ontmoetten elkaar drie jaar geleden aan de LUCA-School Of Art in Leuven, het vroegere Lemmensinstituut. Sinds toen speelden ze samen in verschillende bezettingen waarna ze in begin 2016 het basloos trio FONS oprichtten met Jeroen Reggers op gitaar.

Bij dit nieuwe project “Dreessen-Barrts collective” besloten zij wederom muzikanten te kiezen die hun zeer nauw aan het hart liggen. Pianist Hendrik Lasure (BE, SCHNTZ) en bassist Alessandro Fongaro (IT, BRAIN//CHILD) vervoegde het kwartet. Hun repertoire bestaat uit muziek geschreven door Lennert en Gert-Jan, met nadruk op hedendaagse composities en een knipoog naar de traditie van zowel jazz als klassieke muziek. Een verhaal overbrengen en het publiek meenemen op een interactieve muzikale reis staan centraal in hun filosofie.

Sherlock Jr.
21:30 > 22:30

Afsluiten doen we in stijl en met veel bravoure. Sherlock Jr. is een “stomme” film uit 1924 van en met Buster Keaton.

Keaton speelt een man die voor de kost achter de filmprojector zit. Terwijl hij beschuldigd wordt voor het stelen van het horloge van de vader van zijn vriendin, aan wie hij overigens een huwelijksaanzoek wil doen, valt hij in slaap en droomt hij dat hij Sherlock Holmes is en dat hij het mysterie wil oplossen. Ondertussen ontdekt zijn vriendin dat Keatons aartsvijand het horloge van haar vader heeft gestolen en probeert nu de waarheid te bewijzen.

Deze Amerikaanse filmregisseur en acteur behoort tot de meest onvergetelijke komieken uit de filmgeschiedenis. Hij staat bekend om zijn levensgevaarlijke stunts die hij allemaal zelf uitvoerde en zijn cynische, emotieloze blik wanneer hij in de meest hachelijke en soms absurde situaties terecht komt.

Deze filmparel wordt live begeleid door het Eburon Quintet. Deze vijf jonge muzikanten zijn internationale klasse en hebben op de grootste podia van Europa opgetreden. Ze worden eveneens regelmatig gevraagd voor masterclasses op internationale academies. Veel beter zal je moeilijk vinden. Dit wordt meteen één van de hoogtepunten op het festival.